Disney segueix amb la seva obsessió en transformar el seu concepte de princesa amb el que tant se l’ha caracteritzat, per heroïna. Vaiana és la nova aposta que ha realitzat l’empresa després de Frozen, llargmetratge que ha sigut, amb raó, dels més exitosos que ha tingut mai. En aquesta ocasió, se’ns presenta a una princesa anomenada Vaiana, filla del cap de la tribu i, per tant, futura successora del tron. L’acció passarà a les illes del Pacífic Sur, on una gran foscor està acabant amb l’aliment i la vegetació que rodeja el poble de la Vaiana i,  en un intent de salvar el seu poble, aquesta petita heroïna es llença a l’aventura per retornar el cor de l’illa de Te Fiti per tal que la seva gent pugui sobreviure.
Una pel·lícula plena de màgia, paisatges i innombrables moments que, tant els més grans com els petits, gaudiran amb total plenitud. Com és costum, abans de començar la cinta pròpiament dita, Disney presenta un curtmetratge, i aquest cop ha tocat l’anomenat Inner Workings, dirigit per Leo Matsuda (Big Hero 6). El concepte principal que transmet el curt és ideal per introduir Vaiana, ja que, grosso modo, parla del mateix. Cadascú s’ha de deixar guiar pel seu cor per tal de ser qui realment és, només d’aquesta manera es pot arribar a roçar la felicitat i poder gaudir realment de la vida i dels petits moments que vivim dia a dia. Però, resumint, el curt ens parla del tòpic horacià Carpe Diem.

Sota aquesta premisa, comença Vaiana, una cinta que no deixa lloc per drames familiars ni per les desgràcies dels personatges, ni tampoc per cap moment romàntic. Disney sembla haver après de les seves errades i passa a centrar-se en l’acció, l’aventura i en una història de superació i evolució del personatge. Vist així, Vaiana és un “coneixet a tú mateix”, una cinta que pretén ensenyar a l’espectador que si persegueixes les teves motivacions amb èmfasi i sense rendir-te, tot acaba arribant.

Mitjançant una banda sonora espectacular, interpretada per la mateixa protagonista, Auli’i Cravalho, una joveneta de quinze anys que amb aquest film ja ha deixat clar que la seva carrera acaba de començar i que li queda un molt bon futur per davant, Vaiana es convertirà en la verdadera heroïna que el seu poble necessita per poder seguir endevant. Realment, el millor de Vaiana és, sens dubte, la meravellosa BSO que ofereix. Tots recordem cançons d’Hèrcules, La Sireneta o La Ventafocs, però us garanteixo que amb Vaiana, sembla que la resta es quedin curtes. Una oda cap a la naturalesa i l’immens oceà del Pacífic que ens envoltarà durant els gairebé 120 minuts de cinta.

Ambdós personatges principals, la Vaiana i en Maui -un semidéu caracteritzat igual que l’actor que li dona vida, Dwayne “The Rock” Johnson– són una verdadera mostra d’amistat i compenetració a l’hora d’actuar. Tots dos junts lluitaran contra éssers mitològics, màgics i, també, contra pirates.

Però, tot i que l’ambientació, els personatges, la banda sonora i el concepte estiguin molt per sobre d’altres llargmetratges de la mateixa casa, la història i el desenvolupament que aquesta realitza es fa força repetitiva, lenta i deduïble. Potser perquè Disney ja no sap crear trames noves o els seus films sempre tenen una fórmula fàcil de desxifrar, però, al cap i a la fi, no és cap novetat ni sorprèn en gaire cosa. I no és d’extranyar, ja que al capdavant de la direcció de Vaiana tenim a John Musker i Ron Clements, encarregats de la memorable Aladdin, que segurament estaran acostumats a realitzar les seves obres d’una manera determinada.

Encara i així, Vaiana mereix una oportunitat per ser vista i per gaudir-la en companyia dels més petits, perquè serà amb ells amb qui més la gaudirem els més grans. L’últim llargmetratge de Disney és una aventura marítima acompanyada pels cants d’una jove Vaiana que ens portarà a un món ple d’aventures, criatures i màgia.

 

 

Veredicte

El millor: La banda sonora, l’ambientació i el curtmetratge inicial.

El pitjor: Es fa lenta i repetitiva. Masses elements d’altres pel·lícules de Disney.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s